Strona główna » Podróże we troje » Gran Canaria » Rum z Arehucas – złocisty przysmak Gran Canarii
Rum z Arehucas – złocisty przysmak Gran Canarii
4.7 (93.33%) 3

Rum z Arehucas – złocisty przysmak Gran Canarii

Jak tu spędzić kolejny dzień na Gran Canarii? Znowu plaża lub basen czy może tym razem jakaś odmiana 🤔? Postanowiliśmy wybrać całodniową wycieczkę na drugą stronę wyspy z przystankiem w zakładzie destylacji rumu, znajdującym się w niewielkim miasteczku Arucas. Niektórzy z nas po cichu liczą na łyk czegoś mocniejszego, innym pozostaje łyk historii tego miejsca. Dla każdego coś dobrego. 😋

Zwiedzanie destylarni Arehucas!

Gdy dojeżdżamy na miejsce okazuje się, że parking dla gości jest totalnie pusty. Zamknięte czy jak? Uff, na szczęście nie, ale zdążyliśmy w ostatniej chwili – zostało 15 minut! Czemu nikt z nas nie sprawdził godzin otwarcia przed wyjazdem 😤. Chwila radości, a tu kolejna niespodzianka. Zwiedzanie, według naszej wiedzy darmowe, wcale takie nie jest i kosztuje 2,5 euro 🤑. Tylko najmłodsza uczestniczka naszej ekipy może wejść za darmo (nie liczę tej w brzuchu mamy 😉).

 

My jednak niewzruszeni ceną ruszamy do kasy. Może to kwestia pory dnia, może pory roku (kwiecień), a może ceny, ale finalnie okazało się, że mamy całą destylarnie tylko dla siebie 😎. Wraz z przewodniczką (niestety nie Polką – choć ponoć jest taka opcja 😀) rozpoczynamy około godzinną wyprawę przez kolejne etapy powstawania rumu i innych trunków. Na wstępie zapoznajemy się z teorią i tajnikami produkcji, a także z ponad 100-letnią historią zakładu.

Kilka słów o historii i drodze do sukcesu

Powstała w roku 1884 destylarnia, zwana także La Fabricą, jest znanym na całych Wyspach Kanaryjskich producentem szerokiej gamy rumów, wódek i likierów. Sukces zawdzięcza połączeniu historii i tradycji z wykorzystaniem nowoczesnych technologii przemysłowych w tym linii do butelkowania, czy pakowania gotowego produktu. Zresztą o zaawansowaniu technicznym tego miejsca można się przekonać na własne oczy, gdyż trasa wycieczki prowadzi także przez część produkcyjną zakładu.

 

Jak powstaje rum i skąd złocisty kolor?

Kanaryjski rum jest trunkiem wysokoprocentowym (ograniczonym przez hiszpańskie prawo do maksymalnie 60 % zawartości alkoholu) produkowanym z trzciny cukrowej, wody i drożdży. Po procesie fermentacji następuje destylacja i dojrzewanie, które trwa co najmniej 1 rok. Ostatni proces ma wpływ także na barwę rumu. To właśnie dzięki dębowym beczkom staje się tak smakowicie złocisty 😉. Ostatecznie produkt może być mieszany z innymi gatunkami i rocznikami tak, aby finalnie otrzymał oczekiwany kolor, smak i moc. 👍

 

Ciekawym i efektownym zarazem miejscem jest piwnica z regałami, na których leżakują beczki. Znajduje się ich tu ponad 4000 i zawierają trunki w różnym wieku, niektóre dojrzewają nawet 20 lat 😲. Same beczki są produkowane z dębu amerykańskiego i importowane właśnie z USA 😎. Na części z nich swoje podpisy złożyły sławne osobistości, w tym obecnie rządzący król i królowa Hiszpanii. Autografy mają na celu zwiększenie atrakcyjności tego miejsca, co chyba się udało, bo beczki wyglądają wyjątkowo. 😀

 

Wielki finał, czyli degustacja!

Wreszcie na sam koniec to co niedźwiadki lubią najbardziej, czyli degustacja 😛! Oczywiście nie wszystkim jest dane skosztować lokalnych przysmaków takich jak rum Ron Miel czy likier bananowy. Można by rzec – kierowcom (padło na mnie 😣), ciężarnym (tym razem Monia obeszła się smakiem 😅), karmiącym dzieci i samym dzieciom – alkoholu się nie podaje. Połowa ekipy ten etap wycieczki pragnie mieć już za sobą – w przeciwieństwie do pozostałych oczywiście. 😉

 

Abstynentom pozostaje obkupić się w zakładowym sklepiku (po całkiem korzystnych cenach) i liczyć na to, że degustację uda się przeprowadzić w bliższej czy dalszej 😂 przyszłości.

Informacje praktyczne

Na koniec kilka informacji praktycznych zebranych w jednym miejscu:

  • polecany przez nas produkt – miodowy rum Ron Miel Guanche (20% vol)
  • polecany przez nas likier – Crema Banana (20% vol)
  • najdroższy produkt destylarni – Capitan Kidd 20 Year Old Golden Rum (40% vol)
  • cena biletu dla osoby dorosłej – 2,5 euro
  • godziny otwarcia – od poniedziałku do piątku (poza świętami) od 9 do 14 (od lipca do września od 9 do 13)
  • parking dla zwiedzających jest bezpłatny
  • nie potrzeba żadnych rezerwacji
  • adres obiektu i strony internetowej:

Calle Era de San Pedro, 2
35400 Arucas Las Palmas, Spain
Telephone: 0034 928 624 900
www.arehucas.es

 

Rum z Arehucas – złocisty przysmak Gran Canarii
4.7 (93.33%) 3