Strona główna » Podróże we troje » Gran Canaria » Rum z Arehucas – złocisty przysmak Gran Canarii

Rum z Arehucas – złocisty przysmak Gran Canarii

Jak tu spędzić kolejny dzień na Gran Canarii? Znowu plaża lub basen czy może tym razem jakaś odmiana ?? Postanowiliśmy wybrać całodniową wycieczkę na drugą stronę wyspy z przystankiem w zakładzie destylacji rumu, znajdującym się w niewielkim miasteczku Arucas. Niektórzy z nas po cichu liczą na łyk czegoś mocniejszego, innym pozostaje łyk historii tego miejsca. Dla każdego coś dobrego. ?

Zwiedzanie destylarni Arehucas!

Gdy dojeżdżamy na miejsce okazuje się, że parking dla gości jest totalnie pusty. Zamknięte czy jak? Uff, na szczęście nie, ale zdążyliśmy w ostatniej chwili – zostało 15 minut! Czemu nikt z nas nie sprawdził godzin otwarcia przed wyjazdem ?. Chwila radości, a tu kolejna niespodzianka. Zwiedzanie, według naszej wiedzy darmowe, wcale takie nie jest i kosztuje 2,5 euro ?. Tylko najmłodsza uczestniczka naszej ekipy może wejść za darmo (nie liczę tej w brzuchu mamy ?).

 

My jednak niewzruszeni ceną ruszamy do kasy. Może to kwestia pory dnia, może pory roku (kwiecień), a może ceny, ale finalnie okazało się, że mamy całą destylarnie tylko dla siebie ?. Wraz z przewodniczką (niestety nie Polką – choć ponoć jest taka opcja ?) rozpoczynamy około godzinną wyprawę przez kolejne etapy powstawania rumu i innych trunków. Na wstępie zapoznajemy się z teorią i tajnikami produkcji, a także z ponad 100-letnią historią zakładu.

Kilka słów o historii i drodze do sukcesu

Powstała w roku 1884 destylarnia, zwana także La Fabricą, jest znanym na całych Wyspach Kanaryjskich producentem szerokiej gamy rumów, wódek i likierów. Sukces zawdzięcza połączeniu historii i tradycji z wykorzystaniem nowoczesnych technologii przemysłowych w tym linii do butelkowania, czy pakowania gotowego produktu. Zresztą o zaawansowaniu technicznym tego miejsca można się przekonać na własne oczy, gdyż trasa wycieczki prowadzi także przez część produkcyjną zakładu.

 

Jak powstaje rum i skąd złocisty kolor?

Kanaryjski rum jest trunkiem wysokoprocentowym (ograniczonym przez hiszpańskie prawo do maksymalnie 60 % zawartości alkoholu) produkowanym z trzciny cukrowej, wody i drożdży. Po procesie fermentacji następuje destylacja i dojrzewanie, które trwa co najmniej 1 rok. Ostatni proces ma wpływ także na barwę rumu. To właśnie dzięki dębowym beczkom staje się tak smakowicie złocisty ?. Ostatecznie produkt może być mieszany z innymi gatunkami i rocznikami tak, aby finalnie otrzymał oczekiwany kolor, smak i moc. ?

 

Ciekawym i efektownym zarazem miejscem jest piwnica z regałami, na których leżakują beczki. Znajduje się ich tu ponad 4000 i zawierają trunki w różnym wieku, niektóre dojrzewają nawet 20 lat ?. Same beczki są produkowane z dębu amerykańskiego i importowane właśnie z USA ?. Na części z nich swoje podpisy złożyły sławne osobistości, w tym obecnie rządzący król i królowa Hiszpanii. Autografy mają na celu zwiększenie atrakcyjności tego miejsca, co chyba się udało, bo beczki wyglądają wyjątkowo. ?

 

Wielki finał, czyli degustacja!

Wreszcie na sam koniec to co niedźwiadki lubią najbardziej, czyli degustacja ?! Oczywiście nie wszystkim jest dane skosztować lokalnych przysmaków takich jak rum Ron Miel czy likier bananowy. Można by rzec – kierowcom (padło na mnie ?), ciężarnym (tym razem Monia obeszła się smakiem ?), karmiącym dzieci i samym dzieciom – alkoholu się nie podaje. Połowa ekipy ten etap wycieczki pragnie mieć już za sobą – w przeciwieństwie do pozostałych oczywiście. ?

 

Abstynentom pozostaje obkupić się w zakładowym sklepiku (po całkiem korzystnych cenach) i liczyć na to, że degustację uda się przeprowadzić w bliższej czy dalszej ? przyszłości.

Informacje praktyczne

Na koniec kilka informacji praktycznych zebranych w jednym miejscu:

  • polecany przez nas produkt – miodowy rum Ron Miel Guanche (20% vol)
  • polecany przez nas likier – Crema Banana (20% vol)
  • najdroższy produkt destylarni – Capitan Kidd 20 Year Old Golden Rum (40% vol)
  • cena biletu dla osoby dorosłej – 2,5 euro
  • godziny otwarcia – od poniedziałku do piątku (poza świętami) od 9 do 14 (od lipca do września od 9 do 13)
  • parking dla zwiedzających jest bezpłatny
  • nie potrzeba żadnych rezerwacji
  • adres obiektu i strony internetowej:

Calle Era de San Pedro, 2
35400 Arucas Las Palmas, Spain
Telephone: 0034 928 624 900
www.arehucas.es